Bespelen

Een hommel heeft twee stellen snaren. De melodiesnaren zijn die waaronder zich de toets en de staafjes (frets) bevinden, De 'losse' snaren die niet over de toets lopen zijn de bourdons (het Franse woord voor hommel) en worden door een plectrum samen met de melodiesnaren aangeslagen, maar niet altijd, soms is het juist mooier om alleen de melodiesnaren aan te slaan.

 

Op het derde vakje bevindt zich de grondtoon, de 'do' van de toonladder. Daarna volgen naar rechts toe de re, mi, fa, fa#, sol, la, si, do en zo verder, en naar links toe de dalende toonladder: si, la en (losse snaar) sol.

 

Met de linkerhand neem je het stokje tussen gestrekte duim en geplooide vingers in een vuistje. De duim laat je tot aan het uiteinde van het stokje komen, zodat je kracht kan uitoefenen op de snaren. Een andere methode is om de wijsvinger als drukmiddel te gebruiken: hou het stokje dan tussen middenvinger en duim en leg je wijsvinger er bovenop. Hou het stokje mooi horizontaal zodat je alle melodiesnaren tegelijk kan indrukken zonder echter aan de bourdonsnaren te raken. Sla de snaren aan terwijl je stokje net vóór elk fretje goed ingedrukt wordt. In de rechterhand hou je een plectrum vast tussen gestrekte duim en geplooide wijsvinger.

 

Begin met een kinderliedje, bvb. 'altijd is kortjakje ziek'. Daarvoor gebruik je de volgende fretjes: 3 3 5 5 6 6 5   4 4 4 4 3 3 2 2 1... ik wed dat je zelf gemakkelijk de rest van het liedje kan vinden.

 

Stokje goed horizontaal blijven houden, en niet opheffen tussen de noten, dan krijg je een mooi glijdend effect, eigen aan de hommel.

 

Rechterhand: trek de sterke tellen naar je toe, zwakke tellen van je weg, en wees niet te zuinig op je kracht: je mag goed doormeppen! Het systeem voor de rechterhand bestaat er in om altijd over en weer te bliijven gaan met je hand, terwijl je wanneer nodig de melodie- of de bourdonsnaren raakt. Blijf een tijdlang met dergelijke kinderliedjes oefenen totdat je ze vlot kan spelen.

 

De chromatische hommel is van recenter datum. Hierop bevinden zich twee melodiesnaren, de eerste met de hoofdnoten, op de tweede snaar kan je alle chromatische noten aanslaan. Dit gebeurt altijd met de vingers.

 

Indien je er echt niet wijs uit geraakt wil ik je zeker een paar keer op weg helpen.

Een korte hommelworkshop die ik op het festival Musiques et Traditions te Marsinne elk jaar opnieuw geef.